Rozmýšľate, čím si osladiť Valentín? Či máte len mlsný jazýček so slabosťou pre bielu čokoládu? Tento jemne ružový fondán je sladučký, rozplýva sa na jazyku a – ako väčšina mojich receptov – je veľmi jednoduchý na prípravu.
Krátka úvaha o fondáne
Fondán v slovenskom jazyku znamená cukrovinku alebo surovinu na výrobu cukroviniek a zhoduje sa s anglickým slovom „fudge“. Hovorovo sa však najmä v poslednom čase ustálilo používanie slova fondán ako názvu pre poťahovaciu hmotu (tzv. nepravý marcipán). Asi nemôžme nikomu vyčítať, že si anglické „fondant“ preložil ako „fondán“, hoci to nie je celkom správne.
Dôležité ale je, že fondán, ktorý vidíte na fotke, a ktorý by som vás dnes chcela naučiť, spadá do prvej kategórie – je to teda cukrovinka, čosi ako bonbón z bielej čokolády.

Poďme ale na to, čo nás zaujíma najviac, teda recept:
Valentínsky fondán z bielej čokolády
príprava 10 minút * chladnutie 4 hodiny * 56 kúskov
- 30g masla
- 1 90g balenie JoJo marshmallows
- 1/2 šálky (120ml) šľahačkovej smotany
- 1 šálka (200g) kryštálového cukru
- 260g nasekanej bielej čokolády
Obdĺžnikový plech 20x30cm vyložte alobalom. Najjednoduchší spôsob, ako to spraviť: Vytvarujte alobal podľa vonkajšej časti plechu a až potom ho vložte dovnútra a uhlaďte.

Všetky suroviny okrem čokolády roztopte v hrnci na miernom ohni. Ochutnajte. Po roztopení za občasného miešania povarte ešte 5 minút. Hmota výrazne zmenší objem a trochu stmavne (nezľaknite sa). Ochutnajte. Hmotu vylejte do misky s nasekanou bielou čokoládou (nie naopak!) a miešajte, kým sa čokoláda celkom nerozpustí. Ochutnajte.

Fondán ešte za horúca vylejte do alobalom vyloženého plechu a nechajte niekoľko hodín (či cez noc) stuhnúť. Ak ste si múdro odložili trošku fondánu bokom, čakanie si môžete príjemne skrátiť.

Stuhnutú sladkosť potom preložte na dosku a pekne-krásne pokrájajte na kúsky. Ja som ich podávala v malých cukrárskych košíčkoch.

Ako ozdobiť valentínsky fondán z bielej čokolády?
Fondán môžete na vrchu posypať orieškami alebo rôznymi cukrárskymi ozdobami – a to ešte za tepla, aby sa vám prilepili. Oriešky môžete tiež do fondánu priamo zamiešať. Mne osobne sa však nepáčila predstava, že by mi zážitok z mäkučkej, na jazyku sa rozplývajúcej sladkosti, malo rušiť chrumkanie. Preto som fondán len poprskala roztopenou bielou čokoládou – veľmi jednoduché a efektné riešenie.
Tip na záver:
Ružová farba fondánu sa, samozrejme odvíja od farby cukríkov marshmallows. Veľmi ma potešilo, že JoJo marshmellows spôsobili takúto krásnu staroružovú farbu. A navyše obsahujú iba prírodné farbivá, čo je tiež veľké plus. Ak však chcete, marshmallows sa dajú zohnať aj v iných farbách – tak hor sa do skúšania!

A vaša láska ku sladkostiam bude naplnená!