tianine mužolapné fánky princezná a žaba tiana

Tianine mužolovné fánky – z rozprávky Princezná a žaba

Tianina mama vždy vravievala, že najistejšia cesta k srdcu muža vedie cez jeho žalúdok. A keďže fašiangy a Valentín sú tento rok tak blízko seba, recept na Tianine mužolovné fánky sa iste zíde.

V rozprávke Princezná a žaba sa hlavná hrdinka Tiana nesnaží žiadneho muža uloviť. Snaží sa len zarobiť si dosť peňazí na to, aby si mohla otvoriť reštauráciu. Keď sa však jej kamarátka rozhodne vydať za princa, potrebuje Tianine mužolovné fánky ako návnadu.

princezná a žaba fánky beignets

Kto videl túto rozprávku, určite mu pri pohľade na zlatisté new-orleánske fánky (v origináli „beignets“) tiekli slinky. Dobrou správou je, že už ďalej nemusíte prežierať nasucho – recept na tieto mäkučké sladučké vankúšiky je už o pár riadkov nižšie a ich príprava nie je vôbec zložitá.

fánky cesto

New Orleans? Beignets? Mardi Gras?

Beignets je vyprážané pečivo s francúzskymi koreňmi (koreňmi obrazne, nie doslova). Odkedy ho však francúzski kolonisti priniesli do USA, stalo sa veľmi populárnym a typickým jedlom pre Louisianské mesto New Orleans. Tam ho jedávajú najmä na raňajky, spolu s kávou s mliekom.

U nás, na Slovensku, je zvykom počas fašiangov piecť a konzumovať šišky, fánky, či iné sladké vysmážané pochutinky. Nijako zvlášť však neoslavujeme utorok pred začiatkom pôstu (aspoň o tom neviem, pokojne ma opravte, ak sa mýlim). V New Orleanse sa však deň Mardi Gras (v preklade „tučný utorok“) oslavuje veľkým karnevalovým sprievodom. A práve počas tohoto sprievodu sa beignets konzumujú v najväčšom množstve.

Budeme ďalej vysmážať?

Ak ste čítali môj článok o Kváskových donutoch, tak viete, že nie som veľmi na smažené jedlá. Musím povedať, že oba tieto recepty som si užila a veľmi mi chutili, ale aj s manželom sme si povedali, že vysmážania bolo dosť. Tak predpokladám, že niečo šiškoidné budem najbližšie skúšať najskôr počas budúcich fašiangov.

tianine mužolovné fánky

Tianine mužolovné fánky

príprava 20 minút (+ kysnutie) * vyprážanie 2 minúty * cca 30 ks

Cesto

  • 180 ml vlažnej vody
  • 60 g kryštálového cukru
  • 1 vrecko sušeného droždia alebo 1/2 kocky čerstvého droždia
  • 2 vajcia izbovej teploty
  • 120 ml smotany na varenie izbovej teploty
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 čl soli
  • 35 g masla izbovej teploty
  • 500-550 g chlebovej múky
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor na posypanie

Postup

  1. Do vlažnej vody primiešame cukor a droždie a necháme 15 minút odstáť.
  2. Zatiaľ pomocou mixéra alebo metličky vymiešame vajcia, smotanu na varenie, vanilkový cukor, soľ a maslo. Primiešame tiež polovicu múky.
  3. Na koniec pridáme vodu s cukrom a kvasnicami a zvyšok múky. Cesto premiešame buď rukou alebo mixérom s hnetacím hákom. Nie je potrebné miesiť dlho, dve minúty postačia. Výsledné cesto by malo byť mierne lepivé.
  4. Misu s cestom vzduchotesne prikryjeme a vložíme do chladničky na 2-24 hodín.
  5. V hrnci rozohrejeme olej na vysmážanie v aspoň 5 cm vrstve. Pripravíme si veľký plech, ktorý vystelieme troma vrstvami papierových utierok.
  6. Cesto rozvaľkáme na doske do hrúbky cca 7 mm a pokrájame na štvorce o veľkosti asi 6×6 cm.
  7. Fánky vysmážame v rozohriatom oleji z oboch strán do zlatista.
  8. Vysmažené fánky ukladáme na plech vystlaný papierovými utierkami a ešte za tepla posýpame hrubou vrstvou práškového cukru.
  9. Konzumujeme čerstvé, ideálne ešte teplé.

Podarili sa vám Tianine mužolovné fánky podľa tohto receptu? Určite mi dajte vedieť v komentároch pod článkom alebo na Instagrame!

Nech sa vám vždy dobre pečie!

Soňa

Inšpirácia pre recept: Baker by Nature

Pridaj komentár

shares