Škoricové buchtičky sú mäkučké, sladučké a nebezpečne návykové. Doprajte si ich na raňajky alebo k poobednej káve a pohodová nálada je zaručená.
Aby sa nejaký recept dostal na tento blog, musím byť z neho naozaj nadšená. Preto neustále pečiem a skúšam, kým nejaký koláčik prejde mojím sitom. Pokiaľ však ide o tieto škoricové buchtičky, stupeň môjho nadšenia nielenže prekročil túto požadovanú hranicu, ale vyletel do závratných výšin! Mňam. Ale kalórie radšej nepočítajte, len by ste sa deprimovali…
Láska z Ameriky
Sen o tomto koláčiku som snívala už niekoľko rokov. Konkrétne som túžila po možnosti zreprodukovať Cinnamon Melts, ktoré sa dajú kúpiť v McDonald’s v USA (možno aj inde vo svete, to netuším), a ktoré som si tam kupovala zakaždým, keď mi svedomie dovolilo. A reprodukcia sa podarila. Vyskúšajte – zachutí aj vám.
V čom piecť škoricové buchtičky?
Cinnamon melts, ktoré som si zvykla kupovať, sa predávali v krabičkách. V domácom prostredí odporúčam pečenie buď v ramekin miskách alebo v miskách, ktoré si vyrobíte z alobalu takto:
Vezmete si bežnú misku na polievku, prevrátite ju naruby a obalíte dvoma vrstvami alobalu. Takto vytvarovaný alobal dáte opatrne dolu a tradá! – máte nádobku na pečenie škoricových buchtičiek. Teraz už len 11 krát zopakovať…
Škoricové osie hniezda
Z receptu na škoricové buchtičky si jednoducho viete upiecť aj škoricové osie hniezda. Sama som to už veľakrát spravila. Jedinou obmenou, ktorú v recepte treba urobiť, je to, že do náplne použijete namiesto roztopeného masla maslo izbovej teploty (aby vám pri rolovaní a krájaní náplň nevytekala).
Postup na škoricové osie hniezda z tohto receptu bude nasledovný: Cesto vymiesime a necháme vykysnúť. Potom ho rozdelíme na dve polovice a každú rozvaľkáme na veľký plát. Každý plát natrieme polovicou náplne a zrolujeme. Jednu aj druhú roládu pokrájame na 6 kúskov (teda dokopy budeme mať 12 osích hniezd). Hniezda poukladáme do vymastenej zapekacej misy, necháme ešte pol hodinu podkysnúť, a dáme upiecť.
Škoricové buchtičky
príprava 15 minút + kysnutie * pečenie 20 minút * 12 veľkých porcií
Suroviny
Cesto
- 1 vrecko sušeného droždia alebo 1/2 kocky čerstvého droždia
- 120 ml teplej vody
- 100 g kryštálového cukru
- 120 ml teplého mlieka
- 85 g masla izbovej teploty
- 2 vajcia izbovej teploty
- 1 lyžička soli
- 600 g múky
Náplň
- 200 g hnedého cukru
- 2 PL škorice (skutočne lyžice, nie lyžičky – chceme veľa škorice!)
- 165 g roztopeného masla
Krém
- 125 g masla izbovej teploty
- 125 g mascarpone izbovej teploty
- 400 g práškového cukru
- 2 PL mlieka
- 1/2 čl vanilkového extraktu
Postup:
- Droždie rozpustíme v teplej vode s trochou cukru a necháme stáť na teplom mieste aspoň päť minút.
- Elektrickým šľahačom vymiešajte zvyšný cukor so zmäknutým maslom a mliekom. Primiešame vajíčka a soľ.
- Primiešame polovicu múky. Následne pridáme kvasnice rozpustené vo vode a potom postupne zvyšnú múku. Keď už šľahač nebude vládať, pokračujeme v zapracovávaní múky rukou alebo hnetacím hákom.
- Cesto hnetieme asi 10 minút. Malo by byť pružné a nelepivé.
- Cesto necháme kysnúť na teplom mieste cca jeden a pol hodiny.
- Keď už je skoro vykysnuté, pripravíme si náplň: cukor, škoricu a roztopené maslo zmiešame v miske.
- Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na doske na hrúbku približne 1,5 cm. Rozrežeme ho (či už nožom alebo radielkom) na pásy o hrúbke približne dva centimetre, a tieto následne pokrájame na štvorčeky, tiež dvojcentimetrové.
- Polovicu buchtičiek (nemusí to byť presné) rozdelíme medzi nádobky na pečenie a každú polejeme 1 čl náplne. Nádobky doplníme druhou polovicou buchtičiek a na vrchu polejeme 2 čl náplne.
- Nádobky potom zakryjeme a necháme ešte pol hodiny kysnúť.
- Rúru rozohrejeme na 175°C. Buchtičky pečieme približne 20 minút – kým nie je povrch zlatistý.
- Počas pečenia si pripravíme krém tak, že elektrickým šľahačom zmiešame všetky suroviny. Krém aplikujeme na buchtičky hneď po upečení.
Najlepšie chutia ešte teplé, takže sa môžeme dať rovno do jedenia. Prípadne ich ešte začerstva uložíme do mrazničky a každé ráno si jedny zohrejme v mikrovlnke (ale už bez alobalu, samozrejme).
Podarili sa vám škoricové buchtičky podľa tohto receptu? Určite mi dajte vedieť v komentároch pod článkom alebo na Instagrame!
Nech sa vám vždy dobre pečie!
Soňa