olejová bábovka

Olejová bábovka pre príjemné chvíle

Olejová bábovka je taký príjemný klasický koláčik! Mäkučká, na okrajoch chrumkavá, cukrom osnežená… pripomína krásne chvíle raňajok nášho detstva.

Nedostupná bábovka

Príbeh tejto bábovky začal pred pár dňami vo večerných hodinách. Boli sme vtedy v meste (čo v preklade znamená „v centre Trnavy“). A keďže sme sa nachádzali neďaleko trnavskej cukrárne zvanej Bábovka, dostala som neodolateľnú chuť na bábovku. Vybrali sme sa teda príslušným smerom, lebo viem, že daná cukráreň má okienkový predaj. Veľké však bolo moje sklamanie, pretože som zistila, že sme len o pár minút prepásli otváracie hodiny. Bolo to teda oficiálne. Bábovku si budem musieť upiecť sama. Inak to nepôjde.

Ďalšia komplikácia však nastala na druhý deň ráno, keď som zistila, že masla už nemáme ani za lyžičku, a nieto ešte na celú bábovku! A vo všetkých dobrých receptoch na bábovku, ktoré poznám, je maslo hlavnou ingredienciou! Do obchodu som kvôli tomu chodiť nechcela, pretože do obchodov už nejaké dva mesiace vôbec nechodíme (potraviny si nechávame doručovať domov).

Preto mi v mysli skrsol nápad – olejová bábovka! A hoci sa na internete dá nájsť viacero receptov aj na tento variant, rozhodla som sa to vyriešiť po svojom. Zobrala som recept na vanilkovú tortu, ktorý rada a často používam, trochu som ho upravila… a bola z toho fantastická bábovka! Naozaj, spýtajte sa mojich detí. A to ony bábovku bežne veľmi nemusia.

olejová bábovka

Čím vysypať formu?

V receptoch na bábovky sa názory rôznia. Ale hlavná otázka zostáva: Čím je najlepšie vysypať formu na bábovku? Niekto odporúča hladkú múku, niekto polohrubú, iný krupicu… niektorí dokonca strúhanku. Netvrdím, že som v tomto ohľade zjedla všetku múdrosť, môžem vám však povedať môj názor a skúsenosti: Vo všeobecnosti, teda nie len pri bábovke, vysypávam formu tou múkou, ktorá ide aj do daného koláča. V prípade tejto olejovej bábovky sa jedná o hladkú múku.

Ako bábovku dostať z formy?

Niekedy sa, bohužiaľ, stane, že bábovka sa vám do formy prilepí. To je dosť nešťastná situácia, pretože na bábovke je každá chybička vidno. Aj keď, prezradím vám tajomstvo: takmer všetky nepríjemnosti sveta sa dajú zahladiť čokoládovou polevou.

Aby ste však bábovku vedeli krásne dostať z formy, najdôležitejšie je veľmi dôkladné vymastenie formy. A to naozaj naozaj dôkladné – všetky záhyby!

Je bábovka prilepená aj napriek tomu? Môže sa stať. Na internete sa dá nájsť viacero spôsobov ako dostať prilepený koláč z formy. Mne sa však najlepšie (najmä pri bábovke) osvedčilo toto: Vezmete si stierku a pomaly ju vtláčate medzi formu a bábovku, vertikálne zhora nadol. Neposúvajte ju do strán! Len ju jemne posuňte dolu až na dno formy, rovnako jemne vytiahnite, a takto postupujte dokola, až kým celá bábovka nebude sloboná.

raňajková bábovka z oleja namiesto masla

Olejová bábovka

Suroviny

  • 4 vajcia, bielky a žĺtky zvlášť
  • štipka soli
  • 380 g kryštálového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 180 ml oleja
  • 340 g hladkej múky
  • 2 a 1/4 čl kypriaceho prášku do pečiva
  • 240 ml mlieka
  • 2-3 PL kakaa
  • práškový cukor na posypanie (nemusí byť)

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 175 °C. Bábovkovú formu vymastíme a vysypeme múkou alebo krupicou.
  2. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuha.
  3. Žĺtky vyšľaháme s oboma cukrami do penista. Mali by zväčšiť objem a byť svetložltej farby.
  4. Do žĺtkovej zmesi zašľaháme olej.
  5. Múku spolu s kypriacim práškom preosejeme do žĺtkovej zmesi. Prilejeme aj mlieko a všetko spolu zmiešame, len kým sa suroviny nespoja – nepremiešame.
  6. Na koniec opatrne pomocou stierky vmiešame vyšľahané bielky.
  7. Cesto rozdelíme na dve polovice a do jednej z nich primiešame kakao. Bežná dávka kakaa na takúto bábovku sú dve polievkové lyžice. Ak však máte veľmi radi kakaové/čokoládové koláčiky, môžete dať lyžice tri. Hádajte, čo z toho som urobila ja.
  8. Do bábovkovej formy nalejeme svetlé cesto, a potom do jeho stredu zas to tmavé. Cesto netreba na vrchu uhládzať ani formou búchať.
  9. Bábovku pečieme cca 1 hodinu. Upečená je vtedy, keď špajdľa po zapichnutí vyjde von čistá.
  10. Bábovku necháme vychladiť 10 minút na mriežke a potom vyklopíme. Keď je úplne vychladnutá, môžeme ju posypať práškovým cukrom (alebo aj nemusíme, je dosť sladká aj bez toho) a podávať.
nakrájaná bábovka s kávou

Podarila sa vám olejová bábovka podľa tohto receptu? Určite mi dajte vedieť v komentároch pod článkom alebo na Instagrame!

Nech sa vám vždy dobre pečie!

Soňa

Pridaj komentár

shares