obrátený jablkový koláč

Obrátený jablkový koláč – nahý aj odetý

Keď už sme v Koláčikove, je najvyšší čas pridať aj recept na nejaký koláčik, však?

Receptík na obrátený jablkový koláč mám z minuloročného januárového Apetitu, a tí ho zas majú z (vtedy) novej kuchárskej knihy Jamieho Olivera Jamie Oliver’s Great Britain. Pomerne dosť som si ho upravila podľa seba, ale to je práve to skvelé na Jamieho receptoch – dajú sa rôzne variovať. Asi najviditeľnejšia vec, ktorú som s koláčikom urobila, bolo to, že som ho zaodela.

Jamie Oliver sám seba nazýva „naked chef“, čo síce znamená „šéfkuchár bez čapice“, ale môže to znamenať aj „nahý šéfkuchár“. A hoci Jamie možno vyzerá dobre aj bez šiat, jeho obrátený jablkový koláč už až tak veľmi nie.

Obrátený jablkový koláč

príprava 15 minút * pečenie 40-50 minút * 12 kúskov
Karamelová omáčka:
200g masla
200g trstinového cukru
2 lyžice zlatého sirupu alebo melasy
1 lyžička mletej škorice
1 lyžička mletého zázvoru

Cesto:
6-7 stredne veľkých jabĺk
125g masla
125g trstinového cukru
2 vajcia
225g hladkej múky (alebo pol na pol hladkej a celozrnnej múky)
2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva (2/3 balíčka)
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
200ml jablkového džúsu (alebo 100ml džúsu a 100ml bieleho vína)
1/2 lyžičky citrónovej kôry

Krém:
250ml šľahačkovej smotany

obrátený jablkový koláč
Receptík je vhodný na spotreboanie starých jabĺk (ako tieto, ktoré máme 
odložené na skrini, a ktoré sú stále viac golden a stále menej delícius).

Zo všetkého najskôr si zapnite rúru na 180°C a kruhovú tortovú formu vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie. Použite formu, ktorá nemá vyberateľné dno. Moja má 22cm v priemere, ak použijete väčšiu, pečte koláč o niečo kratšie.

Všetky suroviny na karamelovú omáčku vložte do hrnca a pomaly priveďte k varu. Za občasného miešania povarte, kým omáčka nezačne hustnúť.

Zatiaľ si očistite jablká a pokrájajte ich na osminky. V pôvodnom recepte šli jablká do koláčika aj so šupkou, ale ja som tento pokyn neposlúchla, lebo:
a) nemám rada jablká so šupkou v koláčikoch,
b) veď vidíte, ako tie jablká vyzerajú, netreba nič dodať.

Jablká vložte do hrnca s omáčkou a varte tak dlho, ako dlho budete pripravovať cesto. (Čo znamená, že sa nemáte príliš flákať, pretože rozvarené jablká tu nepotrebujeme.)

obrátený jablkový koláč

Na cesto vyšľahajte maslo s cukrom. Potom postupne zašľahajte vajíčka (jedno po druhom), polovicu múky, sódu, prášok do pečiva a džús (prípadne džús s vínom). Nakoniec vmiešajte druhú polovicu múky a citrónovú kôru. Cesto bude pomerne husté.

A ako to celé dať dokopy? Na dno formy lyžicou porozkladajte jablká (ak vám na nich ulpie omáčka, žiaden stres) a polejte ich cestom. Cesto uhlaďte, ale zase sa s tým príliš netrápte, dokonalé to nebude.

obrátený jablkový koláč
obrátený jablkový koláč

Ak ste ma nepočúvli a pečiete koláč vo forme s odnímateľným dnom, v rúre ju položte na plech. To isté urobte, ak po naplnení formy zistíte, že cesto siaha už takmer po vrch. Teda len ak nemáte nejakú špeciálnu záľubu v umývaní rúry, lebo ak áno, nebudem vás hamovať.

Koláčik pečte 40-50 minút. Či je hotový, zistíte vďaka starému dobrému triku so špajdľou. Po vybratí z rúry ho nechajte 10 minút vo forme a potom vyklopte na tanier.

Ak sa uspokojíte s „nahou“ verziou, váš koláčik bude vyzerať nejako takto:

obrátený jablkový koláč

„Naked“ Jamie ešte odporúča podávať ho s ohriatou karamelovou omáčkou, do ktorej zamiešate 3 lyžice šľahačkovej smotany.

Ak však chcete koláčik okrášliť, zohrievajte omáčku tak dlho, aby sa zmenila na polovičný objem.   Ak v nej zostali kúsky jabĺk, hoďte ju do mixéra alebo ich aspoň rozmágajte vidličkou. Potom jednoducho vyšľahajte celú šľahačkovú smotanu a opatrne do nej vychladnutú omáčku primiešajte.

Koláč potrite šľahačkovo-karamelovým krémom a dozdobte podľa vlastnej fantázie. Ja som si urobila tieto čokoládové ozdoby, ktoré z veľkej diaľky a po zažmúrení všetkých očí tak trochu pripomínajú jablká.

obrátený jablkový koláč

Tak čo, zapáčilo sa vám obracanie? Potom vyskúšajte aj Obrátený ananásový koláč.

Veľa šťastia pri pečení aj jedení!

Pridaj komentár

shares