Tento limetkový koláč dokáže dokonale balansovať sladkú a kyslú chuť. Ak máte radi citrusové dezerty, tento určite nevynechajte!
Február je taký smutný mesiac… Aspoň pre mňa. Nikto z našej rodiny nemá vo februári narodeniny ani meniny. A počasie väčšinou býva šedivé – také „Vianoce dávno za nami a jar je ešte ďaleko…“ A Valentína veľmi neoslavujeme, aj keď tento sviatok väčšinou používam ako výhovorku pre nejaký dekadentný dezert.
Ten dnešný dezert, teda limetkový koláč, už nie je valentínsky (hoci by bez pochyby mohol byť). Chcela som ho dať na blog práve teraz jednoducho preto, že je úžasný, a chcela by som všetkým (vrátane seba) tento deprimujúci mesiac trochu vylepšiť.

Key Lime
Key lime je odroda limetky, ktorá rastie v oblasti Florida Keys. Ak sa v týchto končinách momentálne nachádzate alebo tam dokonca dlhodobo žijete, určite si nakúpte plnú nošu key limetiek a upečte tento koláč z nich. Ak však patríte medzi 99,9% (odhadom) svetovej populácie, ktorá ku key limetkám nemá prístup, pokojne môžete limetkový koláč upiecť aj z obyčajných limetiek z Kauflandu.
A čo sušienky na korpus?
Limetkový koláč je veľmi jednoduchý na prípravu. Korpus je totiž vyrobený z podrvených sušienok zmiešaných s maslom. Tento tradičný americký koláč sa väčšinou pripravuje z tradičných amerických „graham crackers“, čo je druh grahamových sušienok, ktoré u nás bežne nezoženiete. Najbližšie k nim, aj keď stále dosť vzdialené, sú naše BeBe Cereálne.
Dobrou správou však je, že na dobrý limetkový koláč žiadne spešl sušienky nepotrebujete. Stačia také, ktoré máte radi, a chuťovo sa s limetkou nebijú. Takže výbornou voľbou sú bežné vanilkové alebo maslové sušienky. A extra zaujímavou a chutnou voľbou môžu byť Lotus sušienky.

Limetkový koláč
príprava 10 minút * pečenie 10 + 10 minút * chladenie 1 hodina * 12 kúskov
Suroviny
Korpus
- 250 g sušienok
- 55 g roztopeného masla
Náplň
- 620 ml sladeného kondenzovaného mlieka (1 a 1/2 konzervy)
- 160 ml čerstvej limetkovej šťavy
- 3 žĺtky
- Kôra z 2 limetiek
Krém
- 240 ml šľahačkovej smotany
- 2 PL práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
Postup
- Rúru predhrejeme na 175 °C.
- Sušienky rozdrvíme buď v robote alebo ich dáme do igelitového vrecka a pobúchame valčekom. Podrvené sušienky zmiešame s roztopeným maslom.
- Sušienkovú zmes natlačíme do formy s nízkym okrajom, ktorá má priemer 20-22 cm. Pri zatláčaní si môžeme pomôcť napríklad pohárom.
- Sušienkovú zmes pečieme do zlatista, cca 10 minút.
- Kým sa korpus pečie, môžeme popracovať na kréme. Najprv pomocou ručného šľahača alebo metličky vyšľaháme žĺtky s limetkovou kôrou. Potom postupne zašľaháme kondenzované mlieko a limetkovú šťavu. Zmes bude pomerne hustá, asi ako puding z obchodu.
- Náplň nalejeme do korpusu (nevadí, ak je korpus ešte teplý) a uhladíme pomocou stierky.
- Koláčik dáme znovu do rúry a pečieme ďalších 10 minút. Hotový je vtedy, keď sa na povrchu objavia maličké dierky. Dávame pozor, aby sme ho nepiekli príliš dlho. Náplň má mať aj po upečení stále tú istú farbu, ako keď sme dávali koláč do rúry.
- Po vytiahnutí z rúry necháme limetkový koláč mierne vychladnúť a potom ho dáme zachladiť do chladničky aspoň na hodinu.
- Krém vytvoríme tak, že šľahačku vyšľaháme s obidvoma cukrami.
- Po zachladení koláčik ozdobíme šľahačkovým krémom. Alebo neozdobíme a šľahačku podávame osobitne.

Podaril sa vám limetkový koláč podľa tohto receptu? Určite mi dajte vedieť v komentároch pod článkom alebo na Instagrame!
Nech sa vám vždy dobre pečie!
Soňa
Inšpirácia pre recept: Preppy Kitchen