Kváskové donuty s čokoládovou polevou

Kváskové donuty s čokoládovou polevou

V tomto článku sa dozviete, ako si pripraviť chutné kváskové donuty s čokoládovou polevou – či už teraz na fašiangy alebo kedykoľvek počas roka.

Pár slov o vyprážaní…

Viete, čo všetko u nás doma vyprážame?

.

.

.

.

.

Presne tak. Nič.

Keď som sa pred vyše desiatimi rokmi vydávala, povedala som si, že v našej domácnosti žiadne vyprážanie nebude. Takže žiadne rezne, hranolky, langoše… ani šišky.

Toto rozhodnutie mi vydržalo až do nedávna, keď moje päťročné dieťatko vyjadrilo túžbu urobiť si doma donutky. A čo by matka pre svoje dieťa nespravila? Najmä v čase, keď nemôže chodiť do škôlky, ani k babke, ani nikam… A tak sme sa pustili do výroby vlastných donutiek. A keďže som svoj drahý kvások už dávno nepoužila, rozhodla som sa ich urobiť kváskové.

domáce donuty

Čo sú donuty?

Slovo donuty vzniklo poslovenčením amerického názvu „doughnuts“ či „donuts“. V angličtine doughnuts znamená jednoducho „šišky“. Toto slovo sa používa tak na šišky bez diery a plnené, ako aj na šišky s dierou.

Na Slovensku zvykneme slovo „donuty“ používať na „deravé“ šišky.

Donutky do USA priniesli holandskí prisťahovalci na prelome 18. a 19. storočia, a v súčasnosti sú považované za jedni z najtradičnejších amerických dezertov. Môžu byť plnené lekvárom, šľahačkou, pudingom alebo inými sladkými náplňami. Na povrchu sa zvyknú oblievať cukrovou polevou alebo čokoládou, či obaľovať v cukre, škoricovom cukre alebo cukrovej posýpke. Tak čo, už vám tečú slinky?

donuty s čokoládovou polevou

Čo budeme na prípravu donutov potrebovať?

Je toho trochu viac ako na bežný koláč, tak som sa rozhodla zoznam potrebného náčinia spísať do bodov:

  • misu na cesto
  • robot s hnetacím hákom alebo silné ruky
  • dosku na vaľkanie cesta (ale dá sa aj na čistom stole)
  • valček
  • dve vykrajovačky (ja som použila 10 cm a 3 cm) alebo poháre podobných rozmerov na vykrajovanie
  • papier na pečenie
  • dierovú naberačku
  • stredne veľký hrniec na vysmážanie (ja som vybrala takú veľkosť, aby sa mi doňho akurát zmestili 4 donuty)
  • mriežka – na polievanie donutov čokoládou (nemusí byť, ale uľahčuje život)
vykrajovanie donutov kváskové donuty

Ako dostať donuty bezpečne do rozpáleného oleja?

Vďaka YouTube kanálu Emma’s Goodies som sa naučila pár trikov na to, aby sa vykrojené donuty nelepili, a aby som ich ľahko a bezpečne dostala do oleja:

Vykrojené donuty som poukladala vedľa seba na papier na pečenie. Mala som ich na plechu, ale nie je to nevyhnutné. Potom som papier na pečenie postrihala tak, aby každý donut zostal na svojom vlastnom štvorčeku. Donut som s papierom zobrala a tesne nad hrncom som ho vyklopila na dierovanú naberačku. Následne som ho na tejto naberačke ponorila do oleja. Et voilá!

vysmážanie donutov

Čo ak nemám kvások?

Tento recept je určený pre použitie ražného kvásku. V blízkej dobe však plánujem pridať sem recept aj na inú vysmážanú fašiangovú dobrotku – a táto už bude z kvasníc.

Ako rýchlo budú kváskové donuty s čokoládovou polevou hotové?

Príprava cesta vám aj s miesením zaberie asi 10 minút. Cesto treba nechať kysnúť 2-3 hodiny. Dĺžka kysnutia závisí najmä od teploty prostredia, ale aj od sily kvásku – nový alebo zanedbávaný kvások kysne pomalšie ako ten, ktorý je často používaný a kŕmený.

Vaľkanie a vykrajovanie zaberie asi 5 minút. Vykrojené donuty necháme ešte 30 minút podkysnúť. Vysmážať donuty treba asi 1-2 minúty z každej strany.

Máte chuť aj na iný koláčik z kvásku?

Vyskúšajte napríklad túto tradičnú švajčiarsku vianočku.

Kváskové donuty s čokoládovou polevou

príprava 15 min. + kysnutie * vysmážanie 2-4 min. * 15 donutov

Štartér

  • 150 g ražného kvásku, nakŕmeného 8-12 hodín vopred

Cesto

  • 180 ml vlažnej vody
  • 40 g masla izbovej teploty
  • 2 vaječné žĺtky
  • 70 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/4 čl kypriaceho prášku
  • štipka muškátového orieška
  • štipka soli
  • 400-450 g hladkej múky
  • olej na vysmážanie

Čokoládová poleva

  • 100 g horkej čokolády
  • 100 g bielej čokolády
  • 2 PL kokosového oleja

Postup:

  1. Štartér zmiešame s vodou, maslom, žĺtkami a oboma cukrami.
  2. K zmesi primiešame sypké suroviny a cesto vymiesime – buď rukami alebo v robote s hnetacím hákom. Výsledné cesto by malo byť mierne lepivé.
  3. Cesto necháme vykysnúť 2-3 hodiny (podľa sily kvásku), kým nezdvojnásobí objem.
  4. Donuty povykrajujeme pomocou kruhových vykrajovačiek alebo dvoch pohárov. Ja som použila 3-cm a 10-cm vykrajovačky.
  5. Vykrojené donuty poukladáme na papier na pečenie, prikryjeme a necháme ešte 30 minút podkysnúť.
  6. V hrnci rozohrejeme olej na vysmážanie v cca 5 cm vrstve. Papier na pečenie, na ktorom sú donuty poukladané, rozstriháme tak, aby bol každý donut na samostatnom štvorčeku. Donut s papierom zodvihneme a tesne nad hrncom ho vyklopíme na dierovanú naberačku. Následne ho na tejto naberačke ponoríme do oleja.
  7. Donuty vysmážame 1-2 minúty z každej strany. Následne ich dierovanou naberačkou vyberieme na tanier vystlaný papierovou utierkou.
  8. Po vychladnutí sa môžeme vrhnúť na zdobenie. Horkú aj bielu čokoládu zohrejeme v mikrovlnke – každú s 1 lyžicou kokosového oleja. Polovicu donutov oblejeme bielou a polovicu horkou čokoládou. Na koniec ich ešte môžeme kontrastnou čokoládou pofŕkať.

Podarili sa vám kváskové donuty s čokoládovou polevou podľa môjho receptu? Určite mi dajte vedieť v komentároch pod článkom alebo na Instagrame!

Nech sa vám vždy dobre pečie!

Soňa

Inšpirácia pre recept: What to Munch

Pridaj komentár

shares