Čokoládové osie hniezda z kvásku

Čokoládové osie hniezda z kvásku

Mäkučké a extra čokoládové – také sú čokoládové osie hniezda, o ktorých vám dnes poviem. Pripravte svoje chuťové poháriky na veľkú dobrotu!

Viete, čo majú spoločné môj kvások a môj najobľúbenejší film roku 2020? Meno. Obe sa volajú Ema. Ten druhý, samozrejme, s dvoma M.

Ak si chcete pozrieť príjemný a pohodový filmík a historické reálie u vás nevyvolávajú závrat, Emmu rozhodne odporúčam. Ale kvôli filmovým recenziám ste na tento blog neprišli, všakže? Takže poďme späť ku kvásku.

Môj úbohý kvások

Kedysi som mala kvások menom Branko. Ten však, bohužiaľ, neprežil narodenie môjho druhého dieťaťa… Teraz mám kvások menom Ema. Tiež ražný. Nazvala som ho/ju, ako treba: podľa mena, ktoré svietilo v kalendári deň, keď som ju založila.

Ema nemá ľahký život. Moje pečenie z kvásku totiž väčšinou vyzerá tak, že vypekám niekoľko dní za sebou, a potom si na ňu týždeň, dva, niekedy aj tri ani nespomeniem. A zabúdam ju kŕmiť. Nie som na to hrdá. Vždy, keď si po dlhom čase zmyslím, že by som jej mohla dať jesť, vyberám ju z chladničky so slovami „môj úbohý kvások“…

Teraz naposledy som už mala o Emino prežitie veľké obavy. Tri dni som ju kriesila pomocou múky a vody, než začala znovu pekne bublinkovať. Poučím sa z toho? Ťažko povedať… Mám totiž aj ďalšie deti, a čo sa týka poradia dôležitosti, kvások je, bohužiaľ na poslednom mieste. (Ak by vás to zaujímalo, poradie je: 1. moje ľudské deti, 2. kocúr, 3. manžel, 4. kvások.)

kysnuté cesto čokoláda kakao

Cesta k čokoládovým osím hniezdam

Keď som skončila s oživovaním Emy, mala som zrazu dosť veľa kvásku (kvások zo zásady nevyhadzujem, ale všetko využijem). Keď máte nadbytok kvásku, môžete ho v podstate šupnúť do čohokoľvek múčneho, čo práve robíte. Napríklad do palaciniek alebo do kyslej polievky. Ja som sa však rozhodla využiť ho na recept, ktorý väčšie množstvo kvásku vyžaduje.

Škoricové osie hniezda podľa receptu z blogu Farmhouse on Boone som už robila viackrát a veľmi nám chutia. A tak som na ne zarobila cesto aj tentoraz. Lenže v noci, kým cesto odpočívalo, som zrazu dostala neodolateľnú chuť upiecť kakaové osie hniezda namiesto škoricových. Povedala som si, že v recepte jednoducho nahradím škoricu v náplni kakaom a hotovo. Veľká však bola moja radosť, keď som zistila, že autorka tohto blogu, Lisa, zrejme raz mala podobný nápad, a kakaovú verziu osích hniezd má na blogu tiež. A že do náplne nedáva len kakao, ale aj čokoládu! Výborný nápad.

A tak som sa rozhodla vám priniesť jej recept. Na rozdiel od iných receptov na mojom blogu som ho príliš neprispôsobovala a prinášam vám ho takmer v pôvodnej podobe.

kváskové osie hniezda

Zopár otázok a odpovedí

Aký kvások mám použiť na čokoládové osie hniezda?

Tento recept som skúšala iba s ražným kváskom, pretože iný ani nemám. Zvažovala som, že by som si mala založiť alebo adoptovať LM kvások, pretože ten je vhodnejší na sladké koláče, rozumne som si však zvážila, že by u mňa zrejme neprežil. Ak by ste však vyskúšali tento recept na osie hniezda s LM kváskom, určite mi dajte vedieť! (napr. v komentároch alebo na Instagrame)

Čo ak nemám kvások?

Osie hniezda môžete urobiť aj s kvasnicami, musíte však použiť iný recept. Odporúčam napríklad tento na škoricové buchtičky. Čokoládovú náplň môžete použiť rovnakú ako v tomto recepte.

Čo ak chcem urobiť škoricové osie hniezda namiesto čokoládových?

Opäť vás odkážem na môj recept na škoricové buchtičky. Tu nájdete škoricovú náplň, ktorú môžete použiť namiesto čokoládovej.

Môžem do náplne použiť menej cukru / trstinový cukor / med?

Áno, môžete, konzistenciu koláčika to nezmení. Treba však rátať s tým, že ak použijete menej cukru, osie hniezda budú, jednoducho, menej sladké.

Môžem čokoládové osie hniezda zamraziť?

Áno, môžete ich zamraziť tak pred pečením, ako aj upečené. Zamrazovať aj rozmrazovať ich treba vzduchotesne uzavreté. Ak zamrazujete už upečené osie hniezda, urobte to ideálne čo najskôr po upečení a vychladnutí.

Čokoládové osie hniezda

Čokoládové osie hniezda z kvásku

príprava 25 minút + kysnutie * pečenie 25 minút * 14 kúskov

Suroviny

na cesto deň vopred

  • 120 g ražného kvásku
  • 120 ml vody
  • 120 ml kokosového oleja, rozpusteného
  • 170 g medu, tekutého alebo rozpusteného
  • 520 g chlebovej múky

na cesto v deň pečenia

  • 2 vajcia
  • 1 čl kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 čl sódy bikarbóny
  • 1/2 čl soli

na náplň

  • 115 g zmäknutého masla
  • 25 g kakaa
  • 200 g kryštálového cukru
  • 175 g čokoládových kúskov alebo posekanej horkej čokolády

na poliatie

  • 120 ml šľahačkovej smotany

Postup

  1. Deň vopred zmiešame kvások, vodu, olej, med a múku. Vymiesime veľmi tuhé cesto a necháme ho prikryté kysnúť 8-12 hodín.
  2. Po prekvasení primiešame do cesta vajcia, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a soľ. Cesto už by sa malo ponášať na bežné kysnuté. Malo by byť mierne lepivé, ale nie až tak, že by sa s ním nedalo pracovať. Ak je príliš tekuté, pridáme trochu múky.
  3. Liatinovú panvicu alebo zapekaciu nádobu o priemere 35 cm vymastíme maslom alebo olejom.
  4. Pripravíme si náplň: všetky suroviny na náplň, okrem čokolády, zmiešame. Ak to ide ťažko, dáme misku na pár sekúnd do mikrovlnky, aby maslo viac povolilo.
  5. Na pomúčenej doske vyvaľkáme z cesta veľký štvorcový plát o hrúbke asi 1/2 cm. Na plát v tenkej vrstve natrieme náplň. (Najlepšie to podľa mňa ide pomocou lyžice.) Posypeme kúskami čokolády.
  6. Cesto zakrútime ako roládu tak, aby spoj zostal na spodnej strane.
  7. Rolku pokrájame na 14 kúskov. Moje mali veľkosť 3,5-4 cm.
  8. Osie hniezda rovnomerne poukladáme do liatinovej panvice alebo zapekacej misy. Podlejeme ich šľahačkovou smotanou, pričom sa ju snažíme naliať do medzier medzi osími hniezdami, nie priamo na ne.
  9. Prikryjeme a necháme ešte 30 minút podkysnúť.
  10. Rúru predhrejeme na 185 °C.
  11. Po vykysnutí vložíme osie hniezda do predhriatej rúry a pečieme cca 25 minút do zlatista.
  12. Necháme aspoň trochu vychladnúť a môžeme sa do nich pustiť. Najlepšie sú čerstvé.
čokoládové osie hniezdo

Podarili sa vám čokoládové osie hniezda z kvásku podľa tohto receptu? Určite mi dajte vedieť v komentároch pod článkom alebo na Instagrame!

Nech sa vám vždy dobre pečie!

Soňa

Inšpirácia pre recept: Farmhouse on Boone

Pridaj komentár

shares